Xamarin Platformu, Faydaları, Performansı ve Proje Türleri

Xamarin Platformunu hangi projelerimiz için uygundur?

Xamarin platformu Native uygulama geliştirmek isteyen firmaların tüm projeleri için uygundur. Xamarin ile üretilen çıktının, Android Studio'da Java ile geliştirilen ya da Xcode'da objective-C/swift ile geliştirilen uygulamalardan farkı yoktur. Bu özelliğiyle Xamarin Platofrmu %100 Native çıktı üreten tek cross-platform geliştirme aracıdır.

Aynı çıktıyı üretiyorsa Xamarin kullanmak bize ne fayda sağlayacak?

Xamarin kullanarak elde edeceğimiz kazanımları birkaç başlık altında sıralayalım;

  • Dilin Ortaklaştırılması
    Günümüzde development yapan birçok firmada C# dilinin kullanıldığını görmekteyiz. Xamarin'in sağladığı en önemli avantajlardan biri, size, firmanızın ortak dilini kullanarak Android, iOS ve WindowsPhone için Native uygulama üretmenizi sağlamasıdır. Böylece geliştiricileriniz yeni Diller ve IDE'ler öğrenmek zorunda kalmayacaklar.
  • IDE'nin Ortaklaştırılması
    Visual Studio kullanıcıları beraberinde getirdiği birbirinden güçlü araçların geliştiricilerin hayatını ne kadar kolaylaştırdığını ve ne kadar keyifle geliştirme yaptıklarını iyi bilirler. Xamarin bu kolaylığı Native Mobile uygulama geliştirme ortamına taşımaktadır. Xamarin geliştiricileri alışkın oldukları IDE'yi kullanarak Mobile Geliştirme dünyasına girerken önde başlarlar.
  • Kodun Ortaklaştırılması
    Projenizin yapısına, ihtiyaçlarına ve Xamarin'i kullanma şeklinize bağlı olarak Android, iOS ve WindowsPhone platformlarına yönelik oluşturacağınız uygulamaların kodlarını minimum %60 oranında ortaklaştırarak genel proje üretim süresini önemli ölçüde kısaltır. Xamarin Türkiye olarak geliştirdiğimiz uygulamaların bir kısmında bu kod ortaklaştırma oranı %90'ı geçmiştir.
  • Versiyon Güncelleme
    Native uygulama konu olduğunda geliştiricilerin ciddi vakit harcadıkları ve her platforma özel olarak tekrarlanan işlemlerden dolayı zaman zaman kabusu haline gelen diğer bir konu da versiyon güncelleme süreçleridir. Yapılan değişiklikleri Android, iOS ve WindowsPhone için tekrar tekrar uygulamak zorunda kalırlar. İşte Xamarin ile ortaklaşan kod blokları geliştiricilerin bu sorununu ortadan kaldırır.

Peki Xamarin ile üretilen uygulamalarda performans kaybı yaşıyor muyuz?

Xamarin'i diğer platformlardan ayıran önemli bir özelliği var; yazdığınız C# kodları, derleme anında deploy etmekte olduğunuz platformun (Android, iOS, WindowsPhone) koduna dönüştürülür. İlave olarak bu dönüşüm sırasında kodunuz bazı optimizasyonlardan geçirilir ve oluşturulan çıktı geliştiricilerin yaptığı bazı temel hataları da ortadan kaldırdığı için çoğunlukla Native ortamda yazılan kodlardan daha performanslı olur. Evet yanlış duymadınız! Yapılan karşılaştırma testlerinde herhangi bir performans kaybı gözlenmediği gibi zaman zaman daha yüksek performans puanı gözlenmiştir.

Xamarin'de farklı proje türleri görüyoruz. Hangisi ile başladığımız önemli mi?

Xamarin Platformu sağladığı farklı VS Proje Template'leri ile size yapısal olarak birbirinden tamamen farklı seçenekler sunmaktadır. Projenizin yapısına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak doğru yöntemlerin belirlenmesi yani doğru yerden başlanması projenizin başarısı ve süresi açısından birinci derecede önem taşır. Xamarin.Forms, Xamarin Traditional, Shared, PCL gibi yol ayrımlarını anlamadan ve sizin için en uygun yapıyı belirlemeden kod yazmaya sakın başlamayın!

Yiğit

Xamarin Developer, Consultant & Architect. Community Leader and Director of Xamarin Türkiye

Post A Reply