HockeyApp Giriş – Hata Yönetimi

Merhaba,

Şimdiye kadar hep Xamarin uygulamalarımızda geliştirmeye odaklı konular ve videolar inceledik, fakat mobil geliştirme dünyasında aslında çok gerekli fakat az bilinen DevOps kavramını da incelememiz gerekiyor.

Çıkartacağımız uygulamada, hata/olay yönetimi ve raporlama, beta dağıtım, iş akışı entegrasyonları gibi işlemlere ve yardımcılara, uygulama geliştirme kadar önem vermemiz gerekiyor.

DevOps Nedir?

Temel olarak DevOps, yazılımın geliştirilmesinden sorumlu takım(Development) ile yazılımın operasyon süreçlerinden sorumlu takım(Operations) arasındaki işbirliğini artırmak ve süreçleri ortaklaştırmayı amaçlayan bir yaklaşımdır.

Temel amacı, yazılım yaşam döngüsündeki çevikliği ve kaliteyi artırmaktır.

Peki ya Mobile DevOps?

Mobile DevOps denince, bu konudaki en önemli araçlardan biri olan HockeyApp akla geliyor. HockeyApp temel olarak yukarıda bahsettiğimiz ve DevOps için ihtiyaç duyduğumuz araçları tek bir ortamda, kolay kullanımıyla bize sunuyor. Sonuç olarak geliştirdiğimiz Xamarin uygulamaları için Mobile DevOps kavramını uygulayabilmek için bize kolay ve kullanışlı bir ortam sağlıyor.

Mobile DevOps ile ilgili Xamarin’in incelemesini ve  HockeyApp’in giriş yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Küçük bir örnek ile başlayalım..

Xamarin.Forms – HockeyApp Crash Report & Event Tracking

Yeni bir uygulama oluşturarak işe başlıyoruz..

Yeni bir uygulama oluştururken, sizden .apk, .ipa çıktınızı, mac üzerinde çalışıyorsanız HockeyApp for mac kullanmanızı veya VSTS servislerinizi bağlamanızı istiyor. Bu seçeneklerle ilgilenmiyorsanız, sadece crash report ve event tracking kullanacaksanız direkt en alttaki seçeneği (Manuel uygulama oluşturma) seçip ilerleyebilirsiniz.

Manuel olarak ilerlerdiğimizde karşımıza bazı seçenekler geliyor, hangi platform? release type (uygulamamızın sürümü – alpha, beta, enterprise, store), title ve package name (Package name çok önemli uygulamamız HockeyApp ile package name üzerinden eşleşiyor.)

Size uyan ve istediğiniz seçenekleri seçtikten sonra panelimiz açılıyor.

Seçenekler arasındaki Manage App linkinden tahmin edeceğiniz gibi app icon, app config, API Key vs ayarlarına ulaşabilirsin. Burada bize lazım olan App ID kısmı.

HockeyApp SDK yüklemenin zamanı geldi 🙂

SDK yükledikten sonra Package name değiştirmeyi unutmayalım. Hatırlarsanız HockeyApp üzerinde uygulamamızı oluştururken verdiğimiz Package name değerini kullanacağız.

Droid için;

Bildiğimiz plugin kullanımı aslında, gerisini HockeyApp kendisi hallediyor.

Şimdi sıra test etmeye geldi ve çok basit bir sayfa ile testimize başlayalım.

Tahmin edeceğiniz gibi sayfamızdaki buton’un click event’i çalıştığında basit bir şekilde uygulamamızın hata fırlatmasını yani çökmesini sağlayacağız.

Asıl olay bundan sonra başlıyor ve HockeyApp işte tam burada devreye giriyor.

Hatayı gönderme, her zaman gönder ve gönder seçeneklerini kullanıcıya sunuyor.

Hemen uygulama paneline bakıyoruz ve …

Hata detayını göndermek için, hatanın üzerine tıklamanız yeterli olacaktır.

Sizlere, problemin nerede oluştuğunu, cihaz bilgilerine ve hatta cihaz sisteminin detayına kadar veriyor. Bence bir hata yönetimi için beklenenden fazlasını veriyor.

Crash Logs ise size tüm detayı veriyor.

Track Event ile HockeyApp serisine devam edeceğiz.

Kaynak kodlar : Github

Görüşmek üzere

Yiğit

Xamarin Developer, Consultant & Architect. Community Leader and Director of Xamarin Türkiye

Post A Reply